Kislexikon beginning with M

Kattints a fenti betűk valamelyikére, hogy az azzal kezdődő kifejezéseket elérd.

M

Metabolit

Az anyagcserében részt vevő vagy annak folyamán keletkező anyag.

Metabolizál

Olyan folyamat, amelyben egy anyag vagy részt vesz az anyagcserében vagy annak folyamán keletkezik.

Mikrokörnyezet

Az a környezet, ami homogénként kezelhető vagy jól jellemezhető az ágens koncentrációjával (pl. otthon, iroda, gépkocsi, konyha, raktár). Ezt a szakkifejezést általában a belégzési expozíció becslésénél használják.

Miokardiális infarktus

Szívroham.

Monomer

Azon egyszerű molekulák, melyek megfelelő körülmények között képesek nagy számban összekapcsolódni, polimerizálódni.

MS - tömegspektroszkópia

Nagyműszeres kémiai analitikai módszer a töltött anyagi részecskék tömegének meghatározására. A vizsgálandó mintából gázt állítanak elő, ezt elektronokkal bombázzák. Ennek hatására a molekulák jellegzetes részekre szakadnak szét, ezek a töredékek pedig ionizáltak. Az ionokat elektromos térben felgyorsítják, és mágneses térben tömeg szerint szétválasztják. A különböző tömegű ionokat fényképezőlemezen fogják fel, amit tömegspektrumnak nevezünk. Az ebben megjelenő különböző tömegű töredékekből következtetni lehet az eredeti molekula összetételére és kémiai szerkezetére.

Mutagén anyagok

Azon anyagok, melyek sejtek és/vagy szervezetek populációiban növelik a mutáció (egy sejtben a genetikai állomány mennyiségének vagy szerkezetének maradandó változása) gyakoriságát. A CLP szerint mutagén anyagok és készítmények: amelyek belégzéssel, szájon át, a bőrön, a nyálkahártyán keresztül vagy egyéb úton a szervezetbe jutva genetikai károsodást okoznak vagy megnövelik a genetikai károsodások gyakoriságát.

Go to top