Hírek

aug 11 2011

Szennyező anyagok a múltból

Lassan lebomló szerves szennyező anyagok (POP anyagok) szabadulnak fel az északi sarkkörön a klímaváltozás okozta felmelegedés következtében.
júl 22 2011

Felszíni vizeink mezőgazdasági eredetű szennyezettsége

A 2011-es év első felében górcső alá került a Duna menti és térségi felszíni vizek növényvédő szerrel való szennyezettségének mértéke. A vizsgálatok szerint a begyűjtött felszíni vizek mindegyike tartalmazott szermaradékot, sőt az ivóvizek egy része is.
júl 04 2011

Mérgező anyagok a házi porban

A Levegő Munkacsoport a hazai televíziózás egyik legismertebb házaspára, Sarka Kata és Hajdú Péter hálószobájának porösszetételét vizsgálta. A porszívóval vett mintát svédországi laboratóriumokban elemezték: sokféle szennyező anyagot találtak a mintában, közülük néhányat igen magas koncentrációban.
júl 04 2011

Felmérés a vegyi anyagok fogyasztói megítéléséről

Egy friss, az egész Európai Unióra kiterjedő Eurobarometer felmérés eredménye szerint az EU legtöbb lakosa nem tekinti a háztartási vegyi anyagokat veszélyesnek, és ritkán is követi a biztonsági előírásokat. A kemikáliákkal kapcsolatos ismeretek és a lakosok hozzáállása jelentős eltéréseket mutattak a különböző tagországokban.
jún 07 2011

Ivóvíz kérdések Gödöllőn

Vajon fogyasztható?
jún 07 2011

A tiltakozás ellenére maradhat a káros gombaölő szer

A Növényvédőszer Akcióhálózat Európai Tagozata (PAN Europe) és a Levegő Munkacsoport tiltakozása ellenére 2011. május 10-én újabb 3 évre engedélyezték az Európai Unióban a mutagén és az emberi szaporodási szerveket károsító karbendazim használatát a gabonafélék, kukorica és cukorrépa termesztésében.
május 10 2011

Vizsgálat nélkül engedélyezett újra egy káros gyomirtó szert az EU

Az Európai Bizottság elhalasztotta a glifozát nevű, egészségünket veszélyeztető, globálisan elterjedt gyomirtó szer újraértékelését. A glifozátot és 38 más növényvédőszert így – környezet- és fogyasztóvédelmi szervezetek tiltakozása ellenére – még legalább további három évig szabad használni, ráadásul anélkül, hogy az újabb tudományos eredmények fényében értékelnék hatásukat az emberi egészségre.
ápr 22 2011

Mérgező műanyagadalékok az óvodákban

A Föld Barátai német csoportja (BUND) hatvan óvoda termeiben lévő por veszélyesanyag-tartalmát vizsgálva a lakásokban mért értékek több mint háromszorosát találta a mintákban.
ápr 22 2011

Csökkenjen a rákkeltő anyagok kibocsátása

Az Egészség és Környezet Szövetség (Health & Environment Alliance - HEAL) arra kérte az EU valamint a tagállamok döntéshozóit, hogy tegyenek azért, hogy 2020-ig a felére csökkenjen a lakosságot érintő rákkeltő vegyületek jelenléte.
ápr 23 2011

Európai civil szeminárium a kémiai biztonságról

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau, EEB) március 21-22-én Budapesten tartotta vegyi anyag szemináriumát.