Élelmiszer - adalékok
2009-ben fogadtatta el az Európai Parlament és a Tanács az élelmiszer-adalékokról szóló négy új jogszabályt:
- egységes engedélyezési rendeletet az új adalékok engedélyezésére (1333/2008. rendeletet);[1]
- a már engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok felülvizsgálatáért felelős 1331/2008. rendeletet;[2]
- az élelmiszer-enzimek engedélyezéséről szóló 1332/2008. rendeletet,[3] valamint a természetes és mesterséges aromák engedélyezéséről szóló 1334/2008. rendeletet.[4]
Az új rendeletek célja, hogy egyszerűsítsék a jelenlegi bonyolult szabályozást, és hogy ezáltal csökkentsék az élelmiszer-adalékok jelentette kockázatokat. Adalékanyag ezentúl csak akkor engedélyezhető, ha biztonságos, technológiai szempontból szükséges, nem vezeti félre a fogyasztót, és előnyös a fogyasztó számára. A felülvizsgálatért felelős rendelet értelmében a jelenleg az európai piacon lévő körülbelül 300 adalékanyag és 2600 aroma egészségi és környezeti hatásait fokozatosan kivizsgálják, és csak a biztonságos anyagok maradhatnak a piacon. Az új adalékanyagok engedélyezését meghatározó három rendelet értelmében ezentúl elvben csak az emberi egészségre nem káros és a környezetet se veszélyeztető adalékanyagok engedélyezhetők az unióban. Az engedélyezés során az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által megfelelőnek javasolt anyagok egy, az Európai Bizottság által kezelt úgynevezett pozitív listára kerülnek, és csak ezek az anyagok használhatók élelmiszerekben az unióban.