Króm

A króm nehézfém, mely elemi formában szürke por vagy ezüstös fém. Nagy különbség van a hat- és három vegyértékű króm között. A Cr(VI) toxikus, humán daganatkeltő, a Cr(III) esszenciális, nélkülözhetetlen nyomelem. Krómvegyületeket napjainkban elsősorban ferrokróm termékek, korrózió- és saválló speciális ötvözetek gyártásához, réz megmunkáláshoz, rozsdamentes krómacél, festékek, színezőanyagok előállításához, bőrcserzéshez, fakonzerváláshoz, fényképezéshez, festékpatronokban, textíliákban, féktárcsák készítésekor, műanyag-, kerámia- és üveggyártás során, valamint oldószerként használnak. Az egészségkárosító hatású Cr(VI) és vegyületei szennyezett étel, ital fogyasztásával, bőrön át, vagy belégzéssel kerülhetnek az átlagosnál nagyobb mennyiségben az emberi szervezetbe. Krómot tartalmaz a dohányfüst, dohányfüstös zárt térben a mérhető krómkoncentráció a kültéri érték 10-400-szorosa lehet. A hat vegyértékű króm és vegyületei erősen mérgezők és rákkeltők.

a
Anyag(csoport) neve, CAS szám, kémiai jellege, miből állítják elő

Név: Króm és vegyületei
Angol név: Chromium and its chemical compounds

Vegyjel: Cr
Rendszám: 24
CAS-szám: 7440-47-3

R-mondatok:

Elemi krómra vonatkozó R+S-mondatok nincsenek. Az egyes krómvegyületekre vonatkozóan a CAS-szám alapján kereshető biztonsági adatlap szerint tájékozódhatunk.


R 45:    Rákot okozhat.
A mondattal jelölt krómvegyületek és CAS-számuk:
Kálium-dikromát: 7778-50-9
Ammónium-dikromát: 7789-09-5
Nátrium-dikromát: 7775-11-3
Króm III-kromát: 24613-89-6
Stroncium-kromát: 7789-06-2
Króm-trioxid (krómsav-anhidrid): 1333-82-0

R 49:    Belélegezve rákot okozhat.
A mondattal jelölt krómvegyületek és CAS-számuk:
Kálium-kromát: 7789-00-6
Króm-oxiklorid: 14977-61-8

A króm nehézfém, mely elemi formában szürke porként vagy ezüstös fémként lelhető fel. Legjelentősebb ásványi formái a kromit és a krokoit. Előállítása során előbb a krómvaskőből króm-oxidot nyernek, majd abból úgynevezett aluminotermiás vagy egyéb redukciós eljárással készül a fém króm. Ha a krómot nem krómozásra használjuk, akkor az iparban inkább ötvözeteire van szükség, ezek kiindulási anyaga a ferrokróm (60% króm, krómvaskő redukciójával készül).
Vegyületeiben a króm oxidációs száma 0 és +6 között változhat. Számos formája megtalálható az élő szervezetekben, a talajban, a vizekben és a levegőben. Legfontosabb képviselői a króm(III)-oxid (CAS: 1308-38-9) és a króm(VI)-oxid (CAS: 1333-82-0) [1, 2, 3]. A háromértékű krómvegyületek [króm(III)-oxid, ill. króm(III)-szulfát, CAS: 10101-53-8], valamint az ólom, cink, bárium, bizmut és az ezüst krómmal alkotott sói vízben gyengén oldódnak. A hatértékű krómvegyületek [króm(VI)-oxid, krómsav, CAS: 7738-94-5 és dikromát-sók] vízben jól oldódnak, ezért az élő szervezetek számára is könnyebben felvehetők. Nagy különbség van a hat- és háromvegyértékű króm között. A Cr(VI) toxikus, humán daganatkeltő, a Cr(III) esszenciális, nélkülözhetetlen nyomelem.

b
Mire használják, miért és hol található meg közvetlen környezetünkben

Krómvegyületeket napjainkban főként ferrokróm termékek (vas-króm ötvözetek), korrózió- és saválló speciális ötvözetek és rozsdamentes krómacél gyártásához, réz megmunkáláshoz alkalmaznak. Jellemző felhasználási területei továbbá a krómozás, festékek, színezőanyagok előállítása, alumíniumgalvanizálás, korróziógátlás, bőrcserzés, fakonzerválás, fényképezés, de használják fémfelületek megmunkálásánál, festékpatronokban, nyomtatógépekhez, textíliákban, féktárcsák készítésekor, a műanyag-, kerámia- és üveggyártás során, valamint oldószerként. Mivel dekoratív bevonatot képez, csapok és ajtókilincsek készítéséhez is alkalmazzák [4, 5]. A króm(III)-oxid fontos katalizátora a kémiai szintéziseknek, és zöld festékanyagként (króm-oxid zöld) is használják.

c
Hogyan jut be szervezetünkbe

Az átlagos lakosság körében a króm [elsősorban az esszenciális mikroelemnek számító Cr(III)] bevitel napi szintje úgy tevődik össze, hogy 0,2-0,4 μg a levegőből, 2 μg az ivóvízzel, 60 μg pedig az élelmiszerekkel jut be a szervezetbe [6]. Hüvelyesek, csíráztatott magvak, csokoládé, élesztő, valamint több gyümölcs- és zöldségféle különösen sokat tartalmaz ebből a nyomelemből [7]. Felszívódhat a tüdőn, a bőrön és a gyomor-bél rendszeren át [6], felszívódása azonban nagyban függ az adott vegyület tulajdonságaitól, ill. a szervezetbe kerülés útvonalától [8, 9]. Igazolt, hogy az anyatej közvetítésével a csecsemők is felvehetik [10].

Az egészségkárosító hatású Cr(VI) és vegyületei szennyezett étel, ital fogyasztásával, bőrön át, vagy belégzéssel kerülhetnek az átlagosnál nagyobb mennyiségben az emberi szervezetbe. Krómot tartalmaz a dohányfüst, dohányfüstös zárt térben a mérhető krómkoncentráció a kültéri érték 10-400-szorosa lehet [11].

d
Milyen egészségkárosító hatásokkal rendelkezik, milyen adatok vannak erre

A krómvegyületek hatása az egészségre alapvetően függ a króm oxidációs állapotától, és kisebb mértékben az oldékonyságától. Míg a háromvegyértékű króm Cr(III) esszenciális elem és csak nagyobb mennyiségben toxikus, addig a hatvegyértékű Cr(VI)-vegyületek erősen mérgezők és rákkeltők. A Cr(VI) könnyen átjut a sejtmembránokon és a sejteken belül reaktív intermediereket képez [23].

A Cr(III) kis mennyiségben esszenciális nyomelem, amely részt vesz a szervezet glükóz-, lipid- és fehérje-anyagcseréjében. Biológiai jelentőségére az 1950-es évek végén derült fény, amikor felfedezték, hogy a glükóztolerancia faktor, GTF elnevezésű szerves krómforrás a sörélesztőben is fellelhető, és hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. A GTF pontos működése még nem teljesen ismert, de feltételezhető, hogy megkönnyíti a szállítást a sejthártyán át, és ezzel támogatja a sejtek inzulinfelvételét [7]. Változatos táplálkozással biztosítható az élettani folyamatokhoz szükséges mennyiségű króm, a Cr(III) azonban étrend-kiegészítőként tabletta, kapszula formájában is kapható [12]. Mindemellett jó tudni, hogy a biztonságos és hatékony krómterápia jelenleg orvosi adatokkal nem kellően alátámasztott [13], terápiás alkalmazása ezért mindenképp orvosi, vagy szakképzett egészségügyi felügyeletet igényel [13]. A fém krómot és a króm(III) vegyületeket nem sorolták be a rákkeltő anyagok közé [24].

A króm felhalmozódhat a májban, a vesében, kimutatható a vizeletben és a vérben [14]. A tetra-kromát és kromátsav nagyon erős oxidálószerek és ezért irritálják a nyálkahártya-szöveteket.

A súlyosan mérgező Cr(VI) a sejtekbe jutva károsítja a DNS-t. Az EPA álláspontja szerint a Cr(VI) emberben és állatokon egyaránt bizonyítottan rákkeltő hatású [15]; belégzése 30–1100 μg/m3 koncentrációban 4-24 év expozíciós idő alatt tüdőrákot, lenyelve pedig gyomordaganatot idézhet elő. Rákot okozhatnak a hatvegyértékű krómvegyületek, mint a króm(VI)-oxid, a kromátok és a dikromátok is [16]. A kálium-dikromát káros a szaporítórendszerre is, valamint magzatkárosító hatású lehet. Állatkísérletek kimutatták, hogy károsítja a hímivarsejtet és káros hatással van a hímek reproduktivitására, mely alomszám-csökkenéshez, növekedési problémákhoz vezet. Elsősorban foglalkozási expozícióban okoz helyi tüneteket a bőrön: heveny irritatív bőrgyulladást, fekélyesedést.
Valószínűleg a legjellegzetesebb következményes egészségkárosodás a bőr kromát-allergiája. Erősen allergizál a króm(VI), jóval kevésbé a króm(III). Elhúzódóan gyógyuló krómfekélyek jelenhetnek meg a bőrön, az ujjakon, az alkaron, amit króm(VI)-vegyületek okoznak. Krónikus expozíció az orrnyálkahártyán okozhat károsodást, vérzést, kifekélyesedést és átfúródást.

e
Milyen környezeti kockázatokat hordoz

A Cr(VI)-kibocsátás jellemző módon emberi (ipari, kohászati stb.) tevékenységből származik. Többféle festékben és bőrcserzéshez is használták, innen és az iparból is gyakran jutott ki króm a környezetbe, ill. jut ki ma is a gépjármű- és a repülőgépgyártó iparból. Emiatt több volt és a jelenlegi ipari területek környékén is erősen szennyezett krómmal a talaj és a talajvíz.

A levegőbe kerülve a kiporzását követően nem sokáig marad fenn, leülepedik a talajra, vizekbe, ahonnan egy része aeroszol formájában távozik, jelentős hányada azonban oldhatatlan állapotban visszamarad [17]. A vízben, mint vízoldható komplex, hosszú ideig fennmaradhat. A környezeti feltételektől függően (pH, redox-pontenciál stb.) különböző oxidáltsági fokú termékei könnyen átalakulnak egymásba. A vízi szervezetek közül halak nem akkumulálják, de az osztriga és a kék kagyló igen [18].

A környezeti elemekben mérhető koncentrációja a talajban átlagosan 14-70 mg/kg, légköri koncentrációja az Európai Unió tagállamaiban vidéki területeken 0-3 ng/m3, városi környezetben 40-70 ng/m3, ipari területeken 500-200 ng/m3. A króm átlagos koncentrációja esővízben 0,2-1 μg/l. A tengervízben a természetes króm koncentrációja 0,04-0,5 μg/l, egyéb felszíni vizekben 0,5-2 μg/l, mely azonban ipari tevékenységek körzetében nagyobb lehet. A felszín alatti vizekben mérhető koncentrációja alacsony (<1 μg/l) [17].

f
A kitettség és az egészségügyi kockázat mértéke milyen tényleges veszélyforrást jelent a lakosság számára

Átlagos körülmények között a króm, mint egészségkárosító veszélyforrás elsősorban a krómot felhasználó ipari létesítmények dolgozói számára jelent kiemelt kockázatot. A krómmal fokozottan szennyezett környékeken fokozott a kitettség.

g
Hogyan kerülhetjük el

Munkahelyi kitettség esetén az óvó rendszabályok maradéktalan betartásával, ill. a megfelelő védőfelszerelések viselésével minimalizálhatjuk a krómnak való kitettséget. Az EU 2002/95/EK irányelve az elektromos és elektronikus berendezésekben egyes veszélyes anyagok – például a hatértékű króm – esetében már kedvező lépésekett tett azok ipari folyamatokban történő visszaszorítására [19]. Az unió emellett minimalizálta a cementben megengedhető krómmennyiséget.

Bár a dohányzás és a káros krómbevitel közötti összefüggés vitatott, az egyéb ismert káros hatások miatt ajánlott a dohányzás visszaszorítása, ill. a dohányzás zárt térben (pl. lakásban, autóban) való mellőzése.

Kerüljük a krómvegyületekkel kezelt régi préselt faelemeket!

h
Léteznek-e kevésbé káros alternatívák, és melyek azok

A galvanizálás és más ipari eljárások krómigényét jelenleg nem lehet egyszerű helyettesítő termékkel kiváltani, azonban vannak olyan alternatív technológiák, melyekkel magát a galvanizálást válthatjuk ki, ezáltal csökkenthetjük a felhasznált króm mennyiségét, ill. környezetbe kerülését. Ilyen alternatív megoldás lehet pl. a fakonzerválás bór alapú termékekkel, ám a váltást nehezíti, hogy sok esetben az alternatív technológiák és nyersanyagok (például a nikkel) is környezetegészségügyi kockázatot jelenthetnek [20].

i
Vonatkozik-e rá valamilyen jogi szabályozás (betiltás, korlátozás), vagy van-e ilyen folyamatban

Magyarországon a módosított 25/2000. (IX. 30.) EüM–SZCSM együttes rendelet szerint a króm munkahelyi levegőben megengedett átlagos koncentrációja 0,5 mg/m3, megengedett csúcskoncentrációja 2 mg/m3. Mivel a kromátok rákkeltők, az expozíciót olyan alacsony szinten kell tartani, amilyenen csak lehetséges. Az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal) állásfoglalása szerint az ember napi króm(III) szükséglete 0,025 mg [22]. Az egészségkárosodás nélkül megengedhető napi bevitel az EPA által megállapított referencia dózis (RfD) alapján Cr(III)-ra vonatkozóan 1,5 mg/kg/nap, Cr(VI) esetében 0,003 mg/kg/nap [11]. Az NRC (National Research Council) által megállapított, naponta bevihető króm mennyisége (70 kg-os testtömeggel számolva) 50-200 μg/nap. Az FDA szerint ez az érték 120 μg/nap [20].

Magyarországon – a WHO ajánlással egyezően – a 201/2001. (X. 25.) korm. rendeletben meghatározott határérték az ivóvízben az összes krómra vonatkozóan 50 µg/l. A WHO a levegőben megengedett Cr(VI)-koncentrációt 1 µg/m3-ben határozza meg. A 6/2009. (IV. 14) KvVM–EüM–FVM együttes rendeletben meghatározott szennyezettségi határérték földtani közegben az összes krómra 75 mg/kg, Cr(VI)-ra 1 mg/kg, míg felszín alatti vízre a vonatkozó szennyezettségi határérték az összes krómra 50, Cr(VI)-ra 10 µg/l.

A króm káros hatásainak ismeretében az elhasználódott járművekre vonatkozó 2000/53/EK irányelv [25] korlátozza a króm(VI) használatát gépjárművekben.
A RoHS irányelv (2002/95/EK) alapján a 2006. július 1-je után újonnan forgalomba hozott elektromos és elektronikus berendezések már nem tartalmazhatnak Cr(VI)-ot.

A csomagolásról és csomagolási hulladékokról szól a 94/62/EK irányelv, melyet a 94/2002. (V. 5.) korm. rendelet vett át a hazai jogba, négy nehézfémre ad meg határértéket: higany, ólom, kadmium és króm(VI) összességére állapít meg 100 ppm-es megengedhető maximális értéket.
A 2003/53/EK irányelv pedig 2 ppm-ben maximalizálja a cement krómtartalmát.

A REACH (1907/2006/EK EU rendelet) alapján létrejött, különös aggodalomra okot adó anyagok listáján több krómvegyület is szerepel [26].

Források

[1] http://www.seilnacht.com/Lexikon/24Chrom.htm
[2] http://www.hpa.org.uk/web/HPAwebFile/HPAweb_C/1194947365800
[3] http://www.omfi.hu/index.php
[4] http://www.hpa.org.uk/web/HPAwebFile/HPAweb_C/1194947365800
[5] Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR). Toxicological Profile for Chromium. U.S. Public Health Service, U.S. Department of Health and Human Services, Atlanta, GA. 1998.
[6] http://www.epa.gov/ttn/atw/hlthef/chromium.html
[7] Davis and Vincent, 1997 Journal of Biological Inorganic Chemistry 2(6): 675-679.
[8] Turkington, 1995
[9] ATSDR, 1993
[10] Casey and Hembridge, 1984
[11] http://www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/phs7.html
[12] Nutrition Business Journal. NBJ's Supplement Business Report 2003. Penton Media Inc., San Diego, CA, 2003.
[13] http://ods.od.nih.gov/factsheets/chromium.asp#h6
[14] http://www.atsdr.cdc.gov/csem/chromium/cr_laboratory-evaluation.html
[15] http://www.epa.gov/ttn/atw/hlthef/chromium.html
[16] http://www.inchem.org/documents/iarc/vol49/chromium.html
[17] http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/chemicals/chromium.pdf
[18] U.S. EPA, 1980
[19] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ%3AL%3A2006%3A283%3A0050...
[20] http://www.epa.gov/reg5rcra/wptdiv/wastemin/chrmfina.pdf
[21] DHHS, 1995
[22] EFSA Journal 2010; 8(10):1732
[23] Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja: A króm toxicitás foglalkozás-egészségügyi vonatkozásairól. Készítette: a Foglalkozás-orvostani Szakmai Kollégium
[24] Nurminen, M. A fém és a háromértékű króm emberi rákkeltési kockázata
[25] http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?val=236993%3Acs&lang=hu&list=236993%3Acs%2C&p...
[26] http://echa.europa.eu/chem_data/authorisation_process/candidate_list_table_en.as...

j
Rákkeltő besorolások

IARC* karcinogén Group 1: hatértékű króm
Group 3: elemi króm, háromértékű krómvegyületek
EU CMR Karc: Kat. 1.
Króm-trioxid (CAS: 1333-82-0)
Cink-kromátok

Karc: Kat. 2.
Kálim-dikromát (CAS: 7778-50-9)
Ammónium-dikromát (CAS: 7789-09-5)
Nátrium-dikromát (10588-01-9)
Nátrium-dikromát-dihidrát (CAS: 7789-12-0)
Króm-oxiklorid (CAS: 14977-61-8)
Nátrium-, kalcium-, stroncium-, kálium-kromát
Króm III-kromát (CAS: 24613-89-6)
Króm (VI) vegyületek a bárium-kromát kivételével

Mut : Kat 2.
Kálium-, Ammónium-, Nátrium-dikromát, Nátrium-dikromát-dihidrát, Króm-oxiklorid, Nátrium-, Kálium-kromát

Rep. Kat 1.
Ólom-kromát
EPA karcinogén/ EPA Toxics Release Inventory List Hatértékű króm
Group A
Háromértékű króm és vegyületei: nem tartják számon rákkeltőként
EU szabályozás 1907/2006/EK
2009/48/EK
2000/53/EK
2002/95/EK
94/62/EK
2003/53/EK
1907/2006/EK
SVHC lista Ammónium-dikromát (CAS: 7789-09-5) rákkeltő, mutagén, reprotoxikus
Ólom-kromát (CAS: 7758-97-6) rákkeltő, reprotoxikus
Kálium-kromát (CAS: 7789-00-6) rákkeltő és mutagén
Kálium-dikromát (CAS: 7778-50-9) rákkeltő, mutagén, reprotoxikus
Nátrium kromát (CAS: 7775-11-3) és Nátrium-dikromát (CAS: 7789-12-0) rákkeltő, mutagén, reprotoxikus
CAREX Hatértékű króm (közvetlen és kiemelten fontos (munkahelyi és környezeti feltételek között egyaránt)
UNEP PIC -
USA TRI fejlődési vagy reprotoxikus, vagy
európai PRTR-E-PER**
szervetlen arzén vegyületek: 0,1% de minimis cc.
szerves arzén vegyületek: 1% de minimis cc.
Stockholm POP -
SIN lista króm-trioxid, krómil-diklorid,  kálium-dikromát-dihidrát, kalcium-kromát, króm III-kromát
CMR
ETUC lista kálium-dikromátok, nátrium-dikromátok, ammónium-dikromát, króm-trioxid, ólom-kromátok,  króm III-kromát, stroncium-kromát
Rákkeltő, reprotoxikus
Endokrin Diszraptor:
EU-s lista, EPA Illionois, Colborn lista, Keith lista
EU lista: -
EPA lista: ?
Colborn lista -
Keith lista -

*The International Agency for Research on Cancer (IARC) is part of the World Health Organization. IARC's mission is to coordinate and conduct research on the causes of human cancer, the mechanisms of carcinogenesis, and to develop scientific strategies for cancer prevention and control. The Agency is involved in both epidemiological and laboratory research and disseminates scientific information.

 

** 194/2007. (VII. 25.) Korm. rendelet az Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és -szállítási Nyilvántartás létrehozásáról, valamint a 91/689/EGK és a 96/61/EK tanácsi irányelv módosításáról szóló 166/2006/EK Európai Parlamenti és Tanácsi rendelethez (E-PRTR) kapcsolódó kormányrendeletek módosításáról

 

http://echa.europa.eu/chem_data/authorisation_process/candidate_list_table_en.asp

http://www.chemtrack.org/White/CMR.pdf

http://www.atsdr.cdc.gov/

http://www.carexcanada.ca/en/carcinogen_profiles_and_estimates/

http://www.mindfully.org/Pesticide/Banned-Severely-Restricted-EPA.htm

http://www.chem.unep.ch/pops/alts02.html

http://w3.chemsec.org/

http://www.etuc.org/a/7479

EDC-hez: http://www.womenlivingnaturally.com/articlepage.php?id=164

Keith lista: http://media.iupac.org/publications/pac/1998/pdf/7012x2319.pdf

Colborn lista: http://www.ourstolenfuture.org/basics/chemlist.htm

EU lista: http://ec.europa.eu/environment/docum/pdf/bkh_annex_01.pdf

*The International Agency for Research on Cancer (IARC) is part of the World Health Organization. IARC's mission is to coordinate and conduct research on the causes of human cancer, the mechanisms of carcinogenesis, and to develop scientific strategies for cancer prevention and control. The Agency is involved in both epidemiological and laboratory research and disseminates scientific information.

**194/2007. (VII. 25.) korm. rendelet az Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és -szállítási Nyilvántartás létrehozásáról, valamint a 91/689/EGK és a 96/61/EK tanácsi irányelv módosításáról szóló 166/2006/EK Európai Parlamenti és Tanácsi rendelethez (E-PRTR) kapcsolódó kormányrendeletek módosításáról

http://echa.europa.eu/chem_data/authorisation_process/candidate_list_table_en.asp
http://www.chemtrack.org/White/CMR.pdf
http://www.atsdr.cdc.gov/
http://www.carexcanada.ca/en/carcinogen_profiles_and_estimates/
http://www.mindfully.org/Pesticide/Banned-Severely-Restricted-EPA.htm
http://www.chem.unep.ch/pops/alts02.html
http://w3.chemsec.org/
http://www.etuc.org/a/7479
EDC-hez: http://www.womenlivingnaturally.com/articlepage.php?id=164
Keith-lista: http://media.iupac.org/publications/pac/1998/pdf/7012x2319.pdf
Colborn-lista: http://www.ourstolenfuture.org/basics/chemlist.htm
EU-lista: http://ec.europa.eu/environment/docum/pdf/bkh_annex_01.pdf

k
Környezeti hatások

Környezeti elem

Koncentráció

Mértékegység

Hivatkozás

Légszennyezettség egészségügyi határértéke

-

24 órás (μ/m3)

14/2001. (V. 9.) KöM-EüM-FVM együttes rendelet a légszennyezettségi határértékekről, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről

Légszennyezettség egészségügyi határértéke

75 (Cr összes)
1 (Cr(VI)

éves (μ/m3)

14/2001 (V.9.)
KöM-EüM-FVM együttes rendelet a légszennyezettségi határértékekről, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről

Szennyezettségi határérték földtani közegre


50 (Cr összes)
10 (Cr(VI)

mg/kg

6/2009. (IV. 14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendelet a földtani közeg és a felszín alatti víz szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges határértékekről és a szennyezések méréséről

Szennyezettségi határérték felszín alatti vízre

-

μ/l

6/2009
KvVM-EüM-FVM együttes rendelet a földtani közeg és a felszín alatti víz szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges határértékekről és a szennyezések méréséről

Felszíni vízminőséget érintő elsőbbségi anyag

nem

 

220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet a felszíni vizek minősége védelmének szabályairól

Munkaegészségügyi   határérték
Kadmium és szervetlen vegyületei CdF2, CdCl2, Cd0 kivételével (Cd-ra számolva

Maximális koncentráció: a műszak során eltűrt legmagasabb koncentráció, (MK-érték) 1,8

mg/m3

Munkahelyek kémiai biztonságáról 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet

 

Az infolapot összeállította

Fejes Ágnes, Kaszab Edit, Madari Viktória


Vissza a tetejére